Suntem obișnuiți să spunem că sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase din an, că familia se adună în jurul bradului și suntem foarte fericiți și bucuroși că ne întâlnim.

Îmi pare rău că trebuie să distrug acest mit, dar sunt foarte mulți oameni care sunt, în special în această perioada a anului, vizitați de anxietate, depresie și mai apar și atacuri de panică.

Motivele sunt diverse, de la faptul că nu au cu cine să își petreacă sărbătorile și până la presiunea familiei, discuțiile veșnice despre planurile de viitor, de cuplu sau de afaceri. Nu puțini sunt cei care trec prin atacuri de panică generate de pregătirile pentru diversele mese în familie, întâlnirile plicticoase, monotoane și  discuții despre kilogramele în plus, salariu nesatisfăcător și altele.

Deloc de neglijat sunt oamenii care, dintr-un motiv sau altul, sunt singuri de sărbători. Fie că așa au preferat ei, fie că nu au avut de ales, aceștia sunt cei mai vizați de anxietate, depresie și atacuri de panică. Ei se regăsesc în seara de Ajun, sau în ziua de Crăciun, singuri, la o masă stingheră și o sticlă de alcool și trec foarte repede prin stările de frică și au atacuri de panică.

Ce ar fi de făcut? În primul rând, ai grijă de ține și acordă mai multă atenție nevoilor tale emoționale. Este momentul să cultivi relații cu oamenii buni din jurul tău și să contruiesti o relație de apropiere cu ei, astfel încât să îți poți petrece sărbătorile într-o companie plăcută. Nu în ultimul rând, învață să spui NU atunci când simți că îți sunt încălcate limitele și barierele personale.