Cum se desfășoară o sedință de psihoterapie?

Pentru că foarte multă lume se întreabă cum decurge o ședință de terapie și pentru că în jurul acestui subiect au fost tot felul de discuții, mai mult sau mai puțin adevărate, am decis să descriu ce presupune prima noastră întâlnire.

Primul pas este să îți faci puțin curaj și să programezi prima ședință de terapie. Este, din punctul meu de vedere, cel mai dificil și important pas pe care îl faci în reconstrucția ta mentală.

Ajuns la cabinetul meu, vei observa că lucrurile se desfășoară într-un mod simplu, normal și plăcut. Când mi-am imaginat cabinetul, am vrut să fie exact ca o sufragerie primitoare, unde oamenii să se simtă cât mai în largul lor. Și cred că am reușit asta.

Îmi iau clip-boardul din dotare și te întreb dacă este în regulă să îmi notez anumite lucruri în timpul ședinței. Aici începe partea ușor complicată, momentul în care abordăm problemele. Te întreb ce te aduce în terapie și te ascult. După ce îmi fac o idee despre motivul pentru care ai venit, îți explic cum funcționează procesul terapeutic. Că frecvența este, în general, de o ședință pe săptămană. Că eu lucrez cu teme pentru acasă pentru a provoca schimbarea pe care o dorești. La final, îți zic ce teme ai pentru următoarea întâlnire și te întreb dacă cerințele sunt clare și dacă ești confortabil cu ce ai de făcut. Sunt dispus să negociez.

Asta a fost prima ta ședință de terapie. Nu a fost așa de rău, nu? În următoarele întâlniri, se mai schimbă un pic lucrurile pentru că discuțiile vor fi mai focusate într-o anumită direcție și vor apărea câteva tehnici terapeutice adaptate profilului tău.

Ce este important să știi este că tu determini viteza cu care merge terapia. Dacă mergi prea încet, voi fi acolo să îți reamintesc că poți să faci accident și la viteză mică. Iar dacă vrei să mergi ca Schumacher, tot eu o să sugerez să apeși ușor pe frâna. Eu sunt doar copilotul care te ajută pe traseu, volanul este la tine în mâini.