Avem anxietate? Cum o recunoaștem?

Anxietatea este o frică disfuncțională, nicidecum o frică oarecare. Frica, comparată ca și emoție, ne ajută să reacționam în situații limită, când ne simțim în pericol. Ea este acolo să ne țină în viață, este o reacție naturală a creierului.

Problema apare însă atunci când reacționăm deplasat, aș spune chiar exagerat, într-o situație normală că și cum am fi într-un mare pericol, fară să mai distingem diferență evidentă.

Anxietatea, cât și frica, este proiecția noastră către viitor. Acolo locuiește frica în ce va fi, în ce o să se întâmple. Diferit față de tristețe, care este situată în trecutul nostru, în ce s-a întâmplat deja. Lipsește cu desăvârșire prezentul, clipa.

Există mai multe tipuri de anxietate:

Anxietatea generalizată

Este atunci când senzația de grija, urgența, sau chiar panica apare cu o frecvență crescută. Aceasta senzație poate să fie declanșată de un subiect la care omul este mai sensibil, prezintă o vulnerabilitate sau, câteodată, apare în viața de zi cu zi fără un subiect comun, fără un declanșator evident.

Atacul de panică

Este o stare generală de frică, sentimentele sunt contradictorii, avem senzația că vom muri. Atacul de panica apare atunci când trăim în mult stres și corpul secretă cortizol și adrenalină mai mult decât este necesar.

Anxietatea are simptome evidente

Dintre cele mai întâlnite simptome, aș aduce în vedere:

  • ● palpitații și tahicardie
  • ● dificultate de concentrare
  • ● senzație de nod în gât
  • ● overthinking
  • ● iritabilitate
  • ● lipsa de somn
  • ● ticuri nervoase
  • ● o frică permanentă de moarte

Cum ne dăm seama că avem anxietate?

Punem pe hârtie o serie de întrebări și le răspundem sincer:

  • 1. Ne bucurăm de prezent sau suntem mereu blocați de griji?
  • 2. Trăim în frică profundă?
  • 3. Ne este mereu frică de ce va urma?

Există tratamente pentru anxietate?

Bineînțeles. Trebuie doar să avem curaj să acceptăm faptul că avem o problemă și să prindem curaj să o rezolvăm. Cum?

1. Psihoterapie

Este important să ne privim stilul de viață așa cum o fac sportivii, având grija de raportul dintre sport, odihnă și dieta. Daca unul din acești factori este neglijat, atunci performanța lor are de suferit. Terapia este o soluție, există diverse tehnici prin care anxietatea este pusă sub control.

2. Sport

Foarte multă mișcare, de preferat în aer liber. Dintotdeauna, sportul a mers mână în mână cu sănătatea fizică și mentală pentru că te ajută să eliberezi energia negativă strânsă pe parcursul unei zile de lucru.

3. Odihna

Un om odihnit este echilibrat în gândire, în acțiuni și nu pică pradă oboselii și, automat, gândurilor negative. Odihna te ține în balanță.

4. Dieta echilibrată

Mâncarea sănătoasă, în special fructele și legumele, ajută enorm în chimia fiecăruia dintre ei, ele se digeră mai ușor și nu ne încarcă mai mult decât putem duce de orice fel.

5. Renunțarea la vicii consumate în exces

Alcool, tutun, cafea, canabis, etc. Toate acestea duc la supraexcitare, nervozitate, agitație necontrolabilă și, treptat, se transformă în atacuri de panică și anxietate. Cu cât reușim să reducem mai mult din factorii supra excitanți, cu atât ne este mai ușor să controlăm fricile.

Există tratamente medicamentoase pentru anxietate?

Recomandarea mea este clară: nu poți lua niciun medicament fără consult psihiatric. Ele pot ajuta doar la ameliorarea simptomelor provocate de anxietate și de atacurile de panică.

Am spus întotdeauna că tratamentul medicamentos nu este însă suficient, sau mai bine zis – eficient, dacă nu este susținut puternic din spate cu ședințe de terapie, care să rezolve esența problemei și nu somatizarea ei.