Ați auzit și citit de multe ori, în special în ultima vreme, despre atacurile de panică. Unii dintre voi le-ați și experimentat deja, în mod conștient sau nu. Pentru că internetul abundă de definiții, explicații și multe altele, am preferat să vorbesc despre ele din perspectiva mea.
În viziunea mea, cea mai bună explicație a atacului de panică este definită prin urmtoarea analogie. Atacul de panică este aceea oală sub presiune care, într-un final, explodează pentru a elibera tensiunea. De cele mai multe ori, atacul de panică nu are nicio legătură cu așa numitul "trigger", acel moment sau loc în care s-a întâmplat. Este posibil să ajungem să evităm metroul crezând că, din cauza lui, am avut ultimul atac de panică, dacă acolo s-a întâmplat. Este o asociere total greșită. De fapt, atacul de panică este rezultatul unor alegeri nefericite pe care le-am făcut până în acel moment.
Care sunt simptomele care trebuie să ne pună pe gânduri?
- ● O senzație de frică sau teroare
- ● Credință că sigur o să se întâmple ceva rău
- ● Puls ridicat
- ● Hiperventilare
- ● Transpirație abundentă
- ● Frisoane
- ● Greață, confuzie, amețeală
- ● o frică permanentă de moarte
Atacurile de panică sunt asociate cu mai multe tulburări psihologice: anxietatea generalizată, tulburarea obsesiv compulsivă, anxietatea socială, cât și fobiile în general.
Comorbidități posibile:
- ● Consumul drogurilor, mai ales consumul de marijuana.
- ● Consumul de alcool
- ● O viață de zi cu zi stresantă, în care nu avem grijă de noi.
Ce putem să facem în cazul unui atac de panică?
- ● Respirație controlată, fie folosit un exercițiu de respirație , fie respirat într-o pungă, oricât de ciudat v-ar suna asta. Deși este posibil să aveți senzația că nu aveți destul aer, realitatea este că aveți mult prea mult oxigen. Hiperventilarea crează o stare de anxietate din cauza nivelului ridicat de oxigen în corp.
- ● Să fi atent la ce te înconjoară, la locul în care ești. Tenica se numește "grounding" și este o metodă de a te conecta cu mediul și de a schimbă perspectiva situației.
- ● Scrisul într-un jurnal. Poate să fie foarte benefic pentru ține dacă pui pe hârtie tot ce simți, ce gândești, ce îți vine să faci.
- ● Vorbește cu cineva despre atacul tău de panică. Dacă ești cu cineva sau dacă poți suna pe cineva care te poate ajuta să depășești situația de criză.
- ● Să îți aduci aminte că este doar un atac de panică și că o să treacă și că o să fi bine. Această abilitate se dezvoltă în cadrul terapiilor psihologice.
Ce aș putea să fac să NU mai am atacuri de panică:
- ● Psihoterapie
- ● Mai multă atenție la nevoile pe care le aveți și mai puține emoții ascunse sub preș.
- ● Eliminarea factorilor de stres, chiar dacă aceasta presupune sacrificii pe care nu le luați în considerare: schimbarea job-ului, a partenerului toxic de viață, a mediului în care trăiți și chiar anumite grupuri de prieteni.