Procesul de a-ţi găsi terapeutul poate fi mai îndelungat decât te poți aștepta. Sunt mai mulți factori pe care trebuie să îi aliniezi pentru a te simți confortabil în terapie, dar nu prea confortabil, că nu suntem la spa.
Terapia reprezintă un echilibru constant între empatie și disciplină, este un loc în care poți să mânjești pereții cu emoțiile și problemele tale iar terapeutul este acolo să te învețe să ți le pictezi.
Procesul meu personal de a găsi un terapeut a durat nu mai puțin de un an. Am fost atât la terapeuți bărbați cât și la femei, la oameni (re)cunoscuți în domeniu cât și la cei fără un nume cu rezonanță, la cei care practică această meserie de mult cât și la cei abia iesiți din formare. Bineînțeles, aici era și capcana mea personală de a evita un proces terapeutic mai profund dar, după căutări îndelungate, am reușit să găsesc pe cineva potrivit, cu care sunt deja în terapie de 2 ani și pot spune că am găsit ceea ce căutam.
Ce ar trebui să ai în vedere când ești în căutarea unui psiholog:
Sexul
Discuțiile au tendința de a fi destul de personale și intime pe acest subiect. Totuși, dacă tu crezi că ai întâmpina probleme în a te dezvălui uneia dintre sexe atunci ar fi bine ca măcar într-o primă fază să te duci la cine ți-ar fi mai comod. Să nu ai așteptarea că bărbații să fie mai tehnici și reci iar femeile mai plastice și empatice. Terapeuții sunt diverși, indiferet de gen, important este cum te raportezi tu la sexul respectiv.
Vârsta
Dacă e de-o seamă cu tine o să îi fie mai ușor să înțeleagă o problemă specifică generației tale. Pe de altă parte înțelepciunea deprinsă odată cu vârsta își spune cuvântul câteodată.
Locația
Aici e simplu, de regulă terapia are frecvența de o ședință pe săptamană așa că îți recomand să nu faci eforturi supraomenești să mergi 3 stații cu metroul, 5 cu autobuzul și 20 minute pe jos pentru a ajunge la al tău terapeut. Găsește ceva confortabil, aproape de drumurile tale zilnice. Dacă e prea departe sau prea complicat de ajuns e posibil să alegi să nu te mai duci, tocmai din acest motiv.
Prețul
În capitală prețul unei ședințe de psihoterapie este între 100 și 200 Lei. Sunt și excepții iar recomandarea mea în ceea ce le privește este să te interesezi de ce sunt mai scumpi sau mai ieftini. Nu sunt de evitat dar e bine să fii informat. Poate sunt începători sau poate și-au făcut studiile în afara țării. Nu este o regulă și se întâmplă să nu fie o relație directă între prețul cerut și experiența sau formarea profesională. Să nu îți fie rușine să întrebi. Până la urmă e vorba de banii și de timpul tău.
Școala terapeutică
Personal, acest aspect mi se pare cel mai puțin important dar demn de luat în seamă. Nu e rău să studiezi școlile terapeutice care sunt deschise la noi și să vezi daca îti face vreuna cu ochiul. În schimb, e posibil, dacă terapeutul are formare într-o școală anume să te trezești și cu tehnici din alte direcții (dacă terapeutului i se pare că ar funționa mai bine) Până la urmă trebuie să motivăm și noi banii dați pe formări, cărți și workshop-uri.
Dar până la urmă cel mai important lucru este să faci click cu el/ea la nivel personal, să te simți înteles/înțeleasă și să pricepi ce zice terapeutul. Cel mai bun mod în care îți poți da seama de acest lucru, înainte de a te duce la o ședință, este prin social media. Din ce în ce mai mulți colegi au conturi pe diferitele platforme, unde își exprimă părerile, ideile cât și ce artiști le plac și dacă se uită sau nu la fotbal. Dacă are sens pentru tine ce vezi acolo, eu zic că merită să încerci o sedință.