Avem un război la graniță și, inevitabil, mi-a venit în gând un exercițiu foarte util de respirație, o tehnică folosită de trupele speciale americane pentru a ține sub control stresul cauzat de o potențială luptă.

Trupele Speciale americane sunt recunoscute pentru pricepere, nivelul foarte ridicat de antrenamente și, cel mai important, rezultatele obținute de ei pe câmpul de luptă. Ei deprind cele mai bune tehnici, dar și cele mai bune metode de control al presiunii și al stresului cauzat de teatrele de război.

Poate nu v-a trecut prin cap, dar ei sunt instruiți din toate punctele de vedere, fizic și mental. Și, de cele mai multe ori, ei folosesc o tehnică specială de respirație pentru a ține sub control anxietatea și eventualele atacuri de panică.

O să vă descriu un exercițiu practicat de ei în situațiile de criză:

Va imaginați un pătrat, unde fiecare latură este un proces de respirație: inspirație, ținerea respirației, expirație și, încă o dată, ținerea respirației.

În timpul respirației vizualizează traseul ei cursiv pe laturile pătratului, călătorind pe latură în sus, în timpul inhalării, apoi, traversând către cealaltă latura vericală în timp ce păstrezi respirația, expirația are loc urmărind în jos latura din dreapta a pătratului, după care ține respirația urmărind latura de jos a cutiei, apoi repetă.

Fiecare latura trebuie parcursă timp de 4 secunde. Vizualizarea cutiei ajută la păstrarea atenției și conduce într-un ciclu ritmic de respirație.

În momente dificile, este foarte posibil să ajungeți la o hiperventilare, fără să conștientizați. Acest lucru duce la accentuarea problemelor și a stării de rău. Apar simptome precum respirații scurte, tensiune în piept, puls ridicat, migrene, tensiune musculară, furie accentuată, durere cronică. Ele conduc, inevitabil, la anxietate și atacuri de panică.

Încercați tehnica prezentată mai sus timp de 10 minute pe zi și veți putea observa cum aceste tensiuni se vor diminua. Pentru un rezultat și mai bun încearcă să stai pe un scaun, cu spatele drept și cu ochii închiși în timpul exercițiului.